Diemedis C5
-
Aukštis: 30-40 cm
Vazonas: 5 L
Lotyniškas pavadinimas: Artemisia abrotanum
Zonavimas: 3-6
Užauga: 0,6-1,5 m
Dirvožemis: purus, derlingas
Dirvožemio rūgštingumas: neutralus
Šviesa: šviesamėgis
Dirvos drėgmė: nešlapia
Stiebas status, šakotas, plikas, prie pagrindo sumedėjęs. Lapai kiaušiniški, kotuoti, žali. Žemutiniai lapai 2 - 3 kartus plunksniški, skiltys siūliškos, viršutiniai triskilčiai arba siūliški, apatinė pusė jaunų lapų pilka, plaukuota, vėliau plika. Graižai labai smulkūs, 2 - 2,5 mm skersmens, nusvirę, kekėmis susitelkę į tankias, ilgas ir siauras šluoteles. Žiedai žaliai gelsvi. Vaisiai iki 1,2 mm ilgio, suploti, karpoti. Žydi rugpjūčio - spalio mėn. Sėklos Lietuvoje nesubręsta, todėl dauginamas dalijant puskrūmį, žaliais ūgliais, auginiais. Vienmečiai ūgliai kartais apšąla, todėl juos pavasarį reikia nukarpyti. Visas keras peržiemoja gerai. Gyvena daugiau kaip 26 metus.
Šakelėse ir lapuose bei graižuose yra 0,18 - 1,40 % eterinio aliejaus, susidedančio iš cineolio, tujono, izotujono, taip pat rutino, skopoletino, alkaloido abrotanino, karčiųjų, rauginių, mineralinių medžiagų, askorbino rūgšties, gintaro, vyno rūgščių.
Viršūninės šakelės skinamos augalams žydint, surišamos į nedidelius ryšulėlius arba paskleidžiamos plonu sluoksniu ir džiovinamos perpučiamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Sausa žaliava supakuojama į dėžutes ir sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje laikoma ne ilgiau kaip 2 metus.Vartojimas medicinoje: diemedžių antžemine dalimi patariama gydyti anginą, o šaknimis - epilepsiją bei meningitą. Diemedžiais taip pat patariama gydyti menstruacinio ciklo sutrikimus, o jų kompresus dėti ant žaizdų bei sumušimų vietų.
Liaudies medicinoje: diemedžio antpilas vartojamas sergant peršalimo, infekcinėmis skrandžio ir žarnyno ligomis bei reumatu, jei skauda dantis, antpilu patariama skalauti burną. Jei gausiai prakaituoja kojos, jas mirkykite diemedžio lapų vonelėse. Diemedžio antžemine dalimi patariama gydyti anginą, o šaknimis - epilepsiją bei meningitą. Diemedžiais taip pat patariama gydyti menstruacinio ciklo sutrikimus, o jų kompresus dėti ant žaizdų bei sumušimų vietų.
Kulinarijoje: diemedžio lapai švelniai kvepia citrinomis ir beveik neturi kartumo. Kartumo nelieka išdžiovintoje diemedžių žaliavoje. Jauni ūgliai ir lapai vartojami likeriams, keksams bei kitiems konditeriniams gaminiams aromatizuoti. Žemaičiai jais paskanina sūrius ir varškę, vokiečiai - mėsos ir žuvies patiekalus. Džiovintais diemedžio lapais patariama skaninti keptą mėsą, antį, žąsį bei padažus. Diemedžiu aromatizuoja actą, majonezą, alkoholinius gėrimus.
Diemedžių šakelės ne tik aromatizuoja rūbus, bet ir juos apsaugo nuo kandžių.